Vinklubb

Bli medlem i vår vinklubb o få vin och eller mattips via SMS eller mail.

Venia 2004

Best.nr 88751-01, 750 ml, 240 kr, ekologisk

Presenterad årgång: 2002
Första produktionsår: 2002

Druvor: Sangiovese 40%, Merlot 60%

Alkoholhalt: 13,5%

Lagring: Kan lagras ytterligare 5-7 år

Beskrivning av vinet:
Färg: Mörkröd Doft: Stor med inslag av mörka bär
Smak: Fyllig och harmonisk av mörka bär, blåbär.

Passar till: Kötträtter med mycket smak men även pasta och ost, särskilt pecorino. Kan även med stor behållning avnjutas som ett glas vin i goda vänners sällskap.

Övrigt: Druvorna till Venia växer på ca 500 m höjd och vingårdens exponering är ypperlig. Venia görs bara vissa år när vinet kan åstadkommas med en stark personlighet och distinktion. All skörd och skötsel sker för hand.

Beskrivning av vingården: Jordens komposition är en lera som härrör från den geologiska formationen ”Marne di Pievelago” och ett sedimenterat berg kallat ”Macigno del Chianti”. Odlingens höjd 500 m ö h.

Exponering: Syd, sydväst

Odlingsteknik: Unilateral Cordon

Ålder på Vingården: 3 år

Plantornas täthet: 7000 plantor per hektar

Rotstockar: 420 A.

Kloner: TIN 10, TIN 50, Merlot 181.

Vinifieringsteknik: Vinskörden sker helt för hand och började den 2 oktober för Merlot och den 9 oktober för Sangiovese. Druvorna läggs i små lådor där varje låda rymmer ca 15 kg druvor. Druvorna körs till terassen ovanför vinkällaren. Här står ”destemmern” – en speciell maskin som skiljer av druvorna från stjälkarna och samtidigt pressas druvorna. Genom denna process blir druvorna must. Musten åker direkt in i betongtanken och ståltanken genom en slang. I dessa tankar sker jäsningen. Druvsaften och druvskalen stannar tillsammans och i kontakt med varandra i ca 10 dagar. Sedan skiljs de åt.

Förädlingsteknik: Efter jäsningen tappas vinet på små barriques där den malolaktiska jäsningen sker. Den här typen av tunnor är gjorda av fransk ek och rymmer 225 liter. Vinet stannar i barriques i 14 månader.Buteljering i februari 2004

Beställ här