Vinklubb

Bli medlem i vår vinklubb o få vin och eller mattips via SMS eller mail.

Tunn bandspaghetti med salviapesto

(Taglierini con pesto di salva)

4 pers

En annorlunda pesto med frisk smak av färska örter

1 dl Pinjenötter
1 knippa salvia ca 20-25 blad
2 vitlöksklyftor
5 msk riven parmesan/pecorinoost
½ tsk salt
1 dl fin olivolja
1 tsk äppel eller vitvinsvinäger
3 msk färsk rosmarin
1 dl kokande pastavatten
500 g Taglierini (mycket smal band spagetti)

Lägg pinjenötter, salviablad utan stjälkar, vitlök, ost och salt i en matberedare. Mixa hastigt och tillsätt olivolja och vinäger, lite i taget.
Stöt rosmarin med 1½ msk olivolja i en mortel. Pressa sedan rosmarinblandningen genom en liten sil så att man får en kraftigt smaksatt rosmarinolja som blandas med övriga ingredienser.

Koka pastan enligt anvisning på paketet. När pastan kokat färdigt, ta 1 dl av pastan och ställ åt sidan. Lägg peston i pastakastrullen och rör ned det varma pastavattnet lite i taget. Häll tillbaka pastan i kastrullen och rör om så att pastan blandas ordentligt med peston. Servera genast med lite svartpeppar och lite riven parmesan/pecorino.

Vinförslag: Till pastan passar ett medelfylligt och bra matvin Bitornino 2003, 750 eller 1500 ml.